ERASMUS + SWAP HÉT A KAROLINÁBAN

SWAP HÉT A KAROLINÁBAN

2022. szeptember 26-szeptember 30.

 

2022. szeptemberének utolsó hetében iskolánk adott otthont egy nagyszabású, négy országot érintő Erasmus+ partnerkapcsolati projekt hétnek, röviden a SWAP hétnek. Mi is ez a SWAP-projekt? A név egy rövidítés, Students Against Water and Air Pollution (diákok a víz és levegő szennyezettsége ellen), de önálló szóként jelzi azt a feladatot, amit vállalnak a benne résztvevő diákok, vagyis tapasztalatcsere is (Swap: angolul csere, cserebere.) Négy iskolát, négy országot érint a pályázat. A főkoordinátora egy óceánparti spanyol város, Vigo egyik iskolája, valamint részt vesz még benne rajtunk kívül egy belga és egy görög iskola is. Ennek a három iskolának a tízfős csapatai és tanáraik érkeztek hozzánk, hogy egy már megvalósult belga és egy görög tanulmányi hét után most mi, tanárok és huszonhárom diákunk láthassuk őket vendégül.

A városokat, ezzel együtt a projektet is összeköti valamilyen vizes élőhely jelenléte a városokban vagy azok környékén. A közös téma ennél fogva szó szerint a lábunknál hever, folyik, és nem más, mint az éltető víz. Nálunk a hét minden napján részt vettek a vendégek és vendéglátó diákjaink valamilyen vízhez kapcsolódó programon.

A hétfő az ismerkedés napja volt, amikor a város bemutatása mellett, ahol diákjaink felkészült idegenvezetőkként kalauzolták végig a vendégeket, részt vettünk sárkányhajózáson a Tiszán. Kedden a Mártélyi Tisza holtág élővilágának megismerése volt a fő program, szerdán pedig Budapesten másztuk meg a Gellért-hegyet, lepillantva az alattunk kanyargó Dunára és a pesti oldalra, majd pedig egy rendkívüli barlangtúrán ámulhattunk, hogy fővárosunk micsoda természeti csodákat tartogat az arra kíváncsi emberek számára. Ezeken a helyszíneken a diákok vízmintákat is vettek, amelyek összehasonlító méréseit a hét utolsó két napján nemzetközi csoportokban el is végezték, majd eredményeiket prezentálva be is bizonyították, hogy a projekt nem véletlenül kapta a SWAP elnevezést. 

A hét programjait kiegészítették még más élmények is. Ellátogattunk például a Vadasparkba, ahol extra programként ízelítőt kaphattunk a klímaváltozás jelenségéből jégeső formájában, valamint bepillantást nyerhettünk a világhírű ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet munkájába is.

A péntek esti fergeteges táncházi mulatságon kavargó, önfeledten táncoló fiatalokat látva, mi tanárok megegyeztünk abban, hogy a tanulmányi hét elérte célját: diákjaink megtapasztalhatták milyen európai embernek lenni, különbségeink ellenére milyen jó dolog egy közös célért együttműködni, a teremtett, fenntartható világért, és elsősorban milyen felemelő érzés a barátság és egymás megértése. A búcsú könnyei pedig egyértelmű jelei voltak, hogy minden egyes résztvevő életre szóló élménnyel lett gazdagabb az elmúlt hét folyamán. A tanárok szemei sem maradtak persze szárazon.

Publikus képek elérhetősége: ITT

A projekt weboldala elérhető: ITT

Köszönjük Erasmus és Mindenkit várunk vissza szeretettel!