​​​​​​​„Utazás a korona idején” - SWAP projekt Lier 2021.

„Utazás a korona idején”

Iskolánk, a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, röviden a Karolina 2020 szeptembere óta résztvevője egy négy európai iskolát összefonó Erasmus+ partnerkapcsolatnak. A koronavírus mindent felülíró jelenlétének ellenére, ez év novemberében, temérdek közös online tevékenység után, tíz diák és két kísérőtanár végre elindulhatott, és szerencsésen haza is tért az első, belgiumi tanulmányi hetéről. Nem kevés megelőző szervezés után, oltásokkal felvértezve, uniós covid igazolványokkal a zsebünkben, hivatalos minisztériumi engedéllyel, busszal átvágtunk Nyugat-Európán. Tanári szemmel nézve, kis csapatunk olyan tapasztalatokat és élményeket szerzett, amelyekre talán még az érettségi találkozókon is vidáman, anekdotázva fogunk emlékezni. Az alábbiakban olvasható a diákok beszámolója.

Erasmuson Belgiumban (élménybeszámoló)

November 14. és 20. között eltölthettünk egy hetet Belgiumban az Erasmus+ egyik projektjének, a SWAP-nak keretein belül. A SWAP (Students against Water and Air Pollution = Diákok a víz- és légszennyezés ellen) egy környezettudatosság jegyében született diákmobilitás program, melyben négy iskola vesz részt négy különböző országból : Belgiumból, Görögországból, Magyarországról és  Spanyolországból. Összesen tízen utaztunk a szegedi Karolina Gimnázium 9-10. osztályos diákjai közül.

A szállásunk és az általunk meglátogatott iskola, a Sint-Ursula Lier városában található., amely egy mesébe illően szép kis település Antwerpen közelében. Első napunkon egy rövid városnéző séta után, ahol maga a polgármester ismertette meg velünk  a település történelmi hátterét, neki is kezdtünk a levegőszennyezés vizsgálatának a többi diákkal együttesen. A második nap délelőttjén ellátogattunk egy brasschaati erdőbe, itt található ugyanis egy úgynevezett ICOS-tower, melynek segítségével az erdőben történő fotoszintézist vizsgálják. Egy gyors, speciális belga ebéd után vízibusszal Antwerpenbe indultunk, ahol először egy hidrogéntöltő állomáson tanulhattunk a környezettudatos közlekedési alternatívákról, majd az esti órákban egy kilátótoronyból tekinthettük meg a kivilágított Antwerpen éjszakai látképét. A nap végén visszavonatoztunk Lierbe. A szerda délelőttöt egy természettudományos múzeumban, a Technopolisban töltöttük, amelyet leginkább a budapesti Csodák palotája egy még monumentálisabb verziójához tudnánk hasonlítani. Délután az iskolai számítógépeken terveztünk kulcstartókat, majd 3D nyomtatóval és lézervágó géppel készítettük el az alkotásainkat. A napot egy jó hangulatú bowlingozással zártuk. A negyedik napot a lieri Art Academyben kezdtük, ahol különböző képzőművészeti workshopokon vettünk részt. Tanultunk fazekasságot,dombormű készítést, grafikát és üvegfestést is. Mindenki nagyon élvezte ezt a programot, jó volt kicsit kikapcsolni. Délután lézerharcolni mentünk, ami egy szuper csapatépítő tevékenység volt. A vacsorát egy social restaurant-ban fogyasztottuk el, azaz egy olyan étteremben, ahol sérült emberek készítik az ételeket. Az este megkoronázásaként látogatást tettünk a helyi élményfürdőbe. Pénteken a többi diákkal közös, levegőszennyezést mérő projektek eredményeit prezentáltuk. A nap további részében szabad programon vettünk részt, így még jobban felfedezhettük a várost. Utazásunk utolsó állomása az esti záróünnepség volt, ahol egy jó hangulatú, táncos, beszélgetős alkalommal búcsúztunk el a többi diáktól. Májusban mi fogjuk vendégül látni a többieket.

Hatalmas élmény volt részt venni ezen az utazáson, mert sok új embert és kultúrát ismerhettünk meg, világot láttunk, rengeteg új dolgot tanultunk a környezettudatosságról, és még az angol nyelvtudásunkat is fejleszthettük.

A SWAP-tevékenységekkel és a tanulmányi héttel kapcsolatos bővebb, képekkel teli információk elérhetők a https://www.virtualiskarolina.hu/swap-project/ honlapon. Mindenkinek kalandos virtuális utazást kívánnak a belga út résztvevői!

Csofcsics Blanka, Farkas Tóbiás, Pinnyey Zsóka, Tálosi Katalin, Téglás Klára, Török Dávid, Vajda Máté, Velkey Zita, Zimmermann Zsolt, Zsova Máté és kísérő tanáraik, Somorjai Karola és Budai Zsuzsanna projektkoordinátor