Darules

A Legyen TereD! mert szeretjük a Természettudományokat és díjazzuk a Digitalizációt program keretében két év után lehetett újra karolinás DARULES

A lengyel, fehérorosz, skandináv mocsárrétekről érkeznek meg hozzánk, hogy a Nílus deltavidékére szálljanak tovább fenségesen. Magyarországon a Hortobágy után itt, a szegedi és a kardoskúti Fehér-tónál pihennek meg igen nagy létszámban a november során. Jelenleg 40.000 körül mozog a létszámuk, de volt év, mikor 60.000-en érkeztek hozzánk. Ha enyhe a tél, és találnak ennivalót maguknak, akár 8.000 - 10.000 daru is itt maradhat télire, s hallhatjuk a magasból öblös krúgatásukat.

Egy esti behúzásra vittük ki a gyerekeket Boros Emesével. A buszban útközben egy hangulatos, daruismereti vetélkedőre is sor került. A Szalakóta Ház melletti új 15 m magas kilátóból végre a belső tavakra is ráláthattunk - nem voltak takarásban a nádas által -, s gyönyörködhettünk a darvak örvényszerű, spirális landolásában is háttérben a naplementei "aranyhíddal". Közben volt olyan, hogy 50 m-rel a fejünk fölött szelték a levegőt e hangos madárhadak, még a fiókák csipogását is kihallhattuk a közelség okán.

Köszönjük Ábrahám Krisztiánnak a túravezetést! Nagy élmény volt ismét - két év elmúltával!

Eseményeinket a https://www.virtualiskarolina.hu/ oldalon és az iskola Facebook oldalán (https://www.facebook.com/KarolinaIskola) is nyomon követhetik az érdeklődők.

A Nemzeti Tehetség Program Facebook (https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823) és Instagram (https://www.instagram.com/nemzetitehetsegprogram/) oldalain a legfrissebb információk, felhívások, eredmények érhetőek el.

#nemzetitehetségprogram, #mindentehetségszámı́t