PONT ez kellett nekünk? PONT ez kellett nekünk!

Így indult: először titokzatos megszólítás a megszokott elemgyűjtő kukán PontVelem tagok és nem tagok felé. Majd a portánál és az első emeleti lépcsőfordulóban sokat sejtető plakátok: „Na, tudod kivel szórakozz?! PontVelem!” Aztán jöttek a PontVelem Gyűjtőnapok: novemberben csak a felsősöknek. Decemberben már az alsósokkal bővülve zajlottak a fura gyűjtések a kémia szertár közelében. Sőt, még Mosoly Manók is felbukkantak adományaikkal a karácsonyi készülődésben. Végül januárban a gimiseket is megszólítottuk. Így fokozatosan kibontakozott, mi is az a PontVelem, PONTosabban a GyűjtsVelem programrész. PONT jókor indítottuk be a „rakétáinkat”, mivel sikerült elcsípni a Nemzetközi Hulladékcsökkentési Hét keretében elindított használt sütőolajgyűjtő-versenyt.

A 3 hónap leforgása alatt iskolánk a PontVelem hálózat 1236 iskolája közül az országos 2. helyet szerezte meg, s vele a 75.000 Ft különdíjat.

Hálásak vagyunk, hogy a karolinás családok újra összefogtak, és megértették a GyűjtsVelem üzenetét: veszélyes szemétgyártás helyett biztonságos lerakás vagy körforgásos gazdaság! Ugyanis 3 olyan hulladékfajtát gyűjtenek be a családoktól e mozgalom keretében, melyek veszélyes háztartási hulladéknak minősülnek (használt elem, mobil, sütőolaj). A sütőolajat és a tárolására szolgáló PET palackokat 100%-osan visszaforgatják: olajból biodízel, PET-ből műanyagflakon készül. A mobilokból az értékes fémalkatrészek kerülnek újra felhasználásra, a többi rész és az elemek, az aksik egy szivárgásmentes, speciálisan kialakított lerakóba kerülnek. Bizton mondhatjuk: aki „PONTvelemezik”, az a bolygónkkal is jót tesz!

Hogy a gyűjtési kedv a fiatal diákjainknál még nagyobb legyen, a PontVelem gyűjtőpontokat adományoz az 1-8. évfolyamos diákoknak és az iskolának a gyűjtésük mértékében. E pontok gyakorlatilag fizetőeszközzé válnak a PontBoltban (1 pont = 1 Ft), azaz anyagilag is érdekeltté tették a diákokat. Szenzációs!!! Holott egy hulladékudvarban e szemétfélékért nem kapnának forintokat…

Az olajgyűjtő-verseny kapcsán rendezett sorsolásban még 3 szerencsés diákunk 5000-5000 pontban részesült: Baráth Jázmin (5.C), Tóth Sára (5.C) és Perneczky Gellért (6.B). Gratulálunk!

Értünk el másfajta, kisebb – nagyobb sikereket a PontVelem rendszerében. Már az első hónapunkban (novemberben) a mi iskolánkban „pontbankolt” a legtöbb diák országosan. (Főleg napközisek voltak.) Így egy extra díjban is részesültünk – meglepetésként. Sőt, 1000 okospontot sorsoltak ki a legtöbbet pontbankoló diákok között. Eperjesi István (6.A) lett az egyik szerencsés. Csongrád - Csanád vármegyében – ahol 10 iskola a hálózat tagja – a nem működő mobiltelefonok gyűjtésében elsők vagyunk, az elemgyűjtésben a 3. helyen állunk januárban.

A PontVelem Okos Program sokkal több, mint egyszerű szelektív gyűjtés. Valójában 5 rendszert egyesít: GyűjtsVelem; JátsszVelem; BankVelem; SegítsVelem; PontBolt. Pénz helyett tevékenységpontokat gyűjtenek az 1 - 8. évfolyamos diákok, és azokkal tanulnak meg gazdálkodni: a Pontbankban kamatoztatni (9-12%); a SegítsVelem oldalon jótékony célokra felajánlani pl. az iskolai alapítványnak; a PontBolt webshopjában tárgyi vagy élményajándékokra, (LEGO, könyv-, Decatlon sport-) utalványokra váltani.

A pontgyűjtés színterei:

  • a már említett GyűjtsVelem;
  • online kvízek és küldetések teljesítése fenntarthatósági és pénzügyi témákban (JátsszVelem + BankVelem);
  • PontBank-i lekötések kamatai;
  • Digitális Diákszéf szülőkkel közös használata (MNB kezdeményezése);
  • többfordulós online csapatversenyeken való részvétel (Pénz7-en PénzOkos Kupa, Fenntarthatósági Témahéten ZöldOkos Kupa).

Összegezve: a PontVelem egy tudásalapú, szemléletformáló játékos program diákjainknak az oktatási tárca és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával…

 

Fontos bejelentések:

  1. Egy belső gyűjtőversenyt hirdettünk meg az iskolánkban osztály- és egyéni díjakkal 3 korcsoportban: 1-4., 5-8. és a 9-11. évfolyamon. Így lesz még 2-3 Gyűjtőnap, lehet készülni: jó szomszédoktól, rokonoktól is begyűjteni az elemeket, sütőolajat, mobilokat! Az eddigi gyűjtéseket is beszámítjuk. A díjak átadása a Majálison.

 

  1. Az ének terem melletti faliújságon (2. emelet) követhetik figyelemmel a diákok a környezetvédelemhez és a PontVelemhez kapcsolódó cikkeket (januárban pl. a sütőolaj kára és hasznosítása), plakátokat (pl. Nulla Hulladék 10 pontja; Heti tipp), aktív játékra felhívásokat (hamarosan lesz „rejtvény-kalandtúra”…).

 

Az elért sikerekért még egyszer köszönettel tartozunk a diákjainknak és családjuknak!

 

Bányai Judit és Kozma Júlia (PontVelem koordinátor tanárok)