Erasmus+ disszeminációk 2020.

A 2020-as Erasmus+ pályázati időszak lezárult. A mobilitáson résztvevő kollégák beszámolóit alább, a nevekre kattintva olvashatját.

Baranyi-Dulics Tímea - Olaszország, Firenze

"2023 április 17-28 között Firenzében olasz nyelvi és magánénekes képzésen vettem részt az Erasmus + keretein belül Firenzében a Scuola Toscanaban. Amíg az olasz nyelvtanfolyamon a nyelvtudásomat bővítettem, az énekórák szakmai felfrissülést, feltöltődést adtak.  Az órarend szerinti órák mellett vezetett városnézésen, illetve egy Verdi operáról szóló olasz nyelvű előadáson vettem részt."

Bradács Andrea - Olaszország, Firenze

"Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumot képviselve 2021. július 26-30 között Erasmus+ mobilitáson vettem részt Firenzében, ami számomra egy csoda volt a reneszánsz kultúra bölcsőjében."

Budai Zsuzsanna Írország, Cork

"2022 nyarán lehetőségem nyílt lehetőségem részt venni a A Cork English World által szervezett tanfolyamon, melynek címe: English language and Irish culture. A címéhez méltóan az Ír-szigeten és a világban diaszpórában élő ír népesség legfontosabb kulturális, történelmi jellemzőit járta körbe, sokszor nyelvkészséget fejlesztő feladatokba ágyazva. Zenét, irodalmi alkotásokat, recepteket és sok-sok történetet hallottunk és fedeztünk fel együtt. Egy magyar, egy észt, egy cseh és egy lengyel kollégával próbáltuk felfedezni az írek és a mi közép-európai létünk hasonlóságait és különbségeit. Érzelmi intelligenciánkra igen nagy hatással volt ez a fajta találkozás."

Diószeghy Andrea - Egyesült Királyság, Brighton

"Brighton, Egyesült Királyság - 2022. szeptemberében egy egyhetes
módszertani kurzuson (English in the Primary Classroom) vettem részt az ELC
Brighton nyelviskolában, ahol nem csak a módszertani ismereteim bővültek, de
a nyelvtudásomat is felfrissítettem, bővítettem (pl. ubiquitous). A tanfolyamot
tartó két tanár, Jan és Christian nagyon felkészült, közvetlen, segítőkész volt,
nagyon élveztük az általuk tartott órákat. Az egyhetes kurzus nagyon inspiráló
volt a számomra, sok új ismeretet adott, és rengeteg kulturális élménnyel is
gazdagodtam."

Guba Katalin - Horvátország, Moscenicka Draga

"Az egyhetes képzés címe  boldogság a tanításban. A német nyelvű képzés során a boldogság  fogalmát és az öröm jótékony hatását jártuk körbe. Sok olyan gyakorlatot, játékot tanultunk, amely a gyerekek iskolai hangulatát és állapotát célozta meg javítani."

Hegedűsné Dobai Csilla - Málta, St. Julians

"Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy részt vehettem egy angol nyelvi kurzuson 2021. október 18-22 között Máltán. A projekt 2020-ra szólt, amit a covid járvány meghiúsított és még az is kérdéses volt, hogy ebben az évben megszervezhető-e egyáltalán."

Kocsisné Drobni Erika - Anglia, Cambridge

"Két hetet töltöttem el Anglia egyik csodálatos egyetemi városában, Cambridge-ben, ahol a Bell Teacher Academy szervezésében megtartott tanártovábbképzésen vettem részt.

A kurzus anyanyelvi, lenyűgözően felkészült tanárokkal, magas szintű oktatási módszerekkel zajlott. A tanfolyam a fiatal diákok hatékony, kreatív nyelvtanítási módszereivel foglalkozott. (Language Teaching for Young Learners). Spanyol, portugál és lengyel tanárkollégáimmal együttműködve, szakmai tapasztalatainkat egymással megosztva hallgattuk a több nyelven anyanyelvi szinten beszélő, szuggesztív oktatónkat, Katy Kellyt.

A kéthetes tanfolyam során a délelőtti csoportbontásban zajló, kommunikatív órák után délutánonként különböző témákat érintő szakmai workshopokon vehettünk részt. Előadásokat hallgathattunk és interaktívan részt vehettünk módszertani, nyelvfilozófiai témakörökben tartott órákon, valamint kulturális, országismereti érdekességekkel, helyi sajátosságokkal ismerkedhettünk meg.

A Bell Tanár Akadémia gondoskodott változatos alternatív délutáni, esti és hétvégi programokról is, ahol a közösségépítés és a brit kultúra megismertetése volt a cél. Lehetőséget kaptunk egy szabadtéri Shakespeare előadás megtekintésére a Downing College kertjében. Ellátogattunk Grantchesterbe, a híres Orchard Tea Garden-be, valamint a Cam folyón hajókáztunk (punting) együtt a gyönyörű egyetemi épületek között és hidak alatt.

Hétvégén Londonba, Brightonba és a csodálatos székesegyházáról híres Ely-be tettünk kirándulást. Szakmai és kulturális élményekkel feltöltődve, baráti kapcsolatokkal gazdagodva térhettem haza."

Kocsisné Drobni Erika - Franciaország, Cote D’Azur

"2021 nyarán Franciaországban, a Földközi tenger partján, a Cote D’Azur gyönyörű városában, Nizzában vettem részt egy kéthetes Erasmus tanártovábbképzésen.

Az első héten A legjobb digitális eszközök nyelvtanárok részére (The Best Digital Tools for Languge Teachers) című tanfolyamon oktató, játékosító, kreatív applikációk megismerésével és használatával foglalkoztunk. Lengyel, észt, spanyol és lichtensteini tanárkollégákkal oszthattuk meg tapasztalatainkat és töltöttük el a délutáni szabadidőt közös városnézéssel, színes programokkal.

A második héten Natalie Croome vezetésével a Boldog Iskola Pozitív Nevelés (Happy School Positive Education) című tanfolyamon megismerkedtünk a tudatos jelenlét (mindfulness) alapgyakorlataival, a jóllét (wellbeing), valamint a pozitív megerősítés fontosságával.

A délutáni szabadidőben és hétvégén a tengerparti strandolás mellett kirándulásokat tettünk, felfedeztük az Azúr part szépségeit. Ellátogattunk Monacoba, Monte-Carloba, Cannes-ba, Eze faluba, Antibes-be és egy hajókiránduláson is részt vehettünk Szent-Tropez-ba.

Szakmai és kulturális élményekkel feltöltődve, baráti kapcsolatokkal gazdagodva térhettem haza. Képes beszámoló facebook oldalamon olvasható."

Magos Gábor - Olaszország, Firenze

"A matematikai tanulás 3-4.osztályban képzés- számomra nagyon hasznos volt. Mind szakmalilag, mind emberileg erősített, rávilágított, megcsillantott valami újat vagy újratervezett a matematika ötlettáramhoz. Szeretem gyakorlatcentrikusan tanítani a matematikát, mellyel közelebb hozható a gyerekekhez a sokszor elvont fogalmak, megfoghatatlan szakkifejezések.  A kurzus anyanyelven, lenyűgözően felkészült tanárokkal, magas szintű oktatási módszerekkel zajlott. A tanfolyam a kisiskolások hatékony, kreatív matematika tanítási módszereivel foglalkozott. A határon innen és túl élő magyar származású kollégáimmal együttműködve, szakmai tapasztalatainkat egymással megosztva hallgattuk a gyakorlati tanítási tapasztalatait, csordultig tele ötlettárát megosztó Kivovicsné Horváth Ágnes színes, gyakorlatcentrikus előadásait. A kéthetes tanfolyam során a délelőtti csoportbontásban zajló, matematika órák után délutánonként különböző témákat érintő angol nyelvi képzésen vehettünk részt. Előadásokat hallgathattunk és interaktívan részt vehettünk módszertani órákon, valamint kulturális, helyi érdekességekkel, sajátosságokkal ismerkedhettünk meg.

Az Europass SRL Florence gondoskodott változatos alternatív délutáni, esti és hétvégi programokról is, ahol a közösségépítés és a kultúra megismertetése volt a cél. Lehetőséget kaptunk egy a szabadtéri programok által a kulturális élet, művészetek megtekintésére is. A hétvégén a San Gimignano középkori tornyai után egy felejthetetlen gasztro és borkultúrát bemutató borgazdaságba látogattunk el és együtt a gyönyörködhettünk a táj nyújtotta toszkán vidékben, s nem kihagyva a Pisai ferde torony lenyűgöző szépségét, érdekességét. Szakmai és kulturális élményekkel feltöltődve, baráti kapcsolatokkal gazdagodva térhettem haza."

Magos-Dóra Annamária - Olaszország, Firenze

"A matematikai tanulás 1-2.osztályban képzés- számomra nagyon hasznos volt. Mind szakmalilag, mind emberileg megerősített, rávilágított, és hozzáadott valami újat  a matematika ötlettáramhoz. Szeretem gyakorlatcentrikusan, játékosan tanítani a matematikát, mellyel közelebb hozható a gyerekekhez a sokszor elvont fogalmak, megfoghatatlan szakkifejezések. Ennek folytatására, önbizalmat és bátorságot is kaptam képzőim által. 

A kurzus anyanyelven, fantasztikusan felkészült tanárokkal, magas szintű oktatási módszerekkel zajlott. A tanfolyam a kisiskolások hatékony, kreatív matematika tanítási módszereivel foglalkozott. A határon innen és túl élő magyar származású kollégáimmal együttműködve, szakmai tapasztalatainkat egymással megosztva hallgattuk a gyakorlati tanítási tapasztalatait, végeláthatatlan gazdag ötlettárát, annak elveit megosztó Oravecz Márta színes, gyakorlatcentrikus, játékos előadásait. A kéthetes tanfolyam során a délelőtti csoportbontásban zajló, matematika órák után délutánonként különböző témákat érintő nyelvi képzésen vettünk részt. Az angol képzésen megismerkedhettünk a legújabb módszertani elemekkel, újabb szótárazási formákkal. Előadásokat hallgattunk és interaktívan vettünk részt az  órákon, valamint kulturális, helyi érdekességekkel, sajátosságokkal ismerkedtünk meg, így fejlesztve az angol nyelvi készségeinket.

Az Europass SRL Florence gondoskodott változatos alternatív délutáni, esti és hétvégi programokról is, ahol a közösségépítés és a kultúra megismertetése volt a cél. Lehetőségünk volt a szabadtéri programok által a kulturális élet, művészetek megtekintésére is. A hétvégén a San Gimignano középkori tornyai után egy felejthetetlen toszkán gasztro és borkultúrát bemutató gazdaságba látogattunk el,és együtt a gyönyörködhettünk a látvány nyújtotta toszkán vidékben, a pisai ferde torony különlegességben, szépségében nemkülönben. Szakmai és kulturális élményekkel feltöltődve, baráti kapcsolatokkal gazdagodva tértem haza."

Molnár Katalin - Spanyolország, Malaga

"2022. október 24-29. között szakmai látogatáson vettem részt a malagai Colegio de la Asunción intézményében. Pedagógusként részt vehettem az iskola életében és megfigyelhettem spanyol kollégáim oktató-nevelő munkáját. Ellátogattam a Doñana Nemzeti Parkba, hogy közelről lássam Andalúzia természeti értékeit. Igyekeztem letenni egy későbbi szakmai kapcsolat alapjait. Szabadidőmben pedig bejártam a környéket, gyakoroltam a spanyol nyelvet és megtapasztaltam a multikulturális közeg inspiráló hatását."

Móser Anna - Németország, Berlin

"A "Teaching German language and culture" c. tanfolyamon vettem részt 2022. július 18-23. között Berlin hippi negyedének főutcáján, a Rigaer Strassén. Sok országból sok kollégát ismertem meg, még Réunion szigetéről is voltak résztvevők. A tanfolyam címének megfelelően a német nyelvvel és kultúrával ismerkedtünk, különösen pedig a CLIL-módszerrel. Délutánonként lehetőségünk volt megismerkedni Berlinnel, és életemben először eljutottam Wittenbergbe is."

Nagy-Szabó Kornélia - Málta, St. Julians

"2020 októberében 1 hetes nyelvi kurzuson vehettem részt az Erasmus+ pályázat keretében Máltán. A kurzus St.Juliansban az ETI Malta nyelviskolában volt. Nagyon nagy izgalommal mentem, mert már régen használtam a nyelvet és némi feszültség volt bennem, hogy milyen lesz az ismeretlen közegben, más nyelven kifejeznem magam.Nagyon kedves csoport társaim voltak, olasz, lengyel és litván  hölgyek. Az órák után hol a nyelviskola szervezésében, hol saját terv szerint kerestük föl Málta nevezerességeit. Ismerkedtünk a közlekedéssel (bal oldali közlekedés van), élveztük a tengeri levegőt, a hullámok hangját és még a strandolásra is rávettük magunkat."

Olasz Csaba - Anglia, London

"2022. július 10-23. között vettem részt Angliában továbbképzésen. Az első héten "Life in Britain" kurzuson, a második héten pedig "IELTS Test Booster" kurzuson. A brit kultúra jellegzetességeivel ismerkedtem városjáró túrák közepette, majd a második héten a nyelvi készségek csiszolásán munkálkodtam."

Pappné Simor Kinga - Olaszország, Firenze

"A „Mindfulness for teachers a hands-on approach” című kurzus tematikája azzal keltette fel a figyelmemet, hogy gyakorlati, az osztályteremben is használható technikákat ígért az éber figyelemmel kapcsolatban, amelyet már régebb óta próbálok gyakorolni."

Somorjai Karola - Írország, Dublin

"A Covid árnyékában az egyátalán nem nyüzsgő Dublinban, újra - nyelvtanulás és tanári komptenciák mélyítése valamint az ír kultúra megismerése cáljából utaztam - személyes hangú blogomat fentebb lehet olvasni."

Szabó Mária - Horvátország, Rovinj

"Iskolánk nyertes pályázatával -- 21. századi élmények a Karolinában – kaptam lehetőséget a képzésre július 17-23 között. A cél az Isztriai-félsziget gyöngyszeme: Rovinj. Téma a tehetséggondozás. A képességek párhuzamos fejlesztésére épülő módszer Komplex 3+T néven vált ismertté (3 alkotó pillér: kognitív, affektív és szomatikus fejlesztés + T- a tudatosság elve). Orbán Sándor volt a trénerünk, aki tanári pályájának tapasztalatait összegezte, mutatta be saját fejlesztésű programjában.  Én azt a részét tudom dráma- vagy irodalomórán alkalmazni,  ami a művészetek felől közelített a tehetségazonosításhoz, - fejlesztéshez."

Szilágyi Rita - Írország, Dublin

"Az egy hetes dublini kurzus a tanári jelenlétre fókuszált a nyelvórákon. Azt a kérdést jártuk körül (nagyrészt a résztvevők saját tapasztalataira hagyatkozva), hogy milyen módon lehet a nyelvtanulók saját motivációját, kreativitását és érdeklődését a nyelvtanulás hajtómotorjává tenni. Nagyon sok példát, módszert és megközelítést osztottunk meg egymással. Táncolva, rajzolva, olvasva és beszélgetve telt a kurzus öt munkanapja, amit egy csodálatos kirándulás koronázott meg a festői Glendalough völgybe. Itt saját szememmel láthattam a "Hollywood" kiírást az ír domboldalon Hollywood faluban, amin a saját tanítványaimmal az előző évben olyan jót mulattunk az iskolai tankönyvben."

Hajdúné Vörös Eszter - Olaszország, Salerno

"A fogadó intézményem, az Accademia Italiana di Salerno  igazi multikulturális közeggel dolgozó nyelviskola, amely a nyelvi kurzusokon kívül az olasz nyelvet tanító tanároknak is kínál módszertani kurzusokat. Felkészült oktatókkal, korszerű környezettel és csodálatos elhelyezkedéssel rendelkezik maga az intézmény, a világ számos tájáról érkező diákok pedig igazán színes és inspiráló helyzeteket képesek teremteni. Ajánlom azoknak is, akik "csupán" az olasz nyelvvel és kultúrával szeretnének megismerkedni, hiszen Salernóból indulva Olaszország számos csodája is felfedezhető (Nápoly, Pompei, Sorrento, Capri, Amalfi partszakasz...)."

Tarczal-Márta Edit - Málta, St. Julians

"2022 augusztisában egy hetet tölthettem Máltán az Erasmus+ porgram keretében. A kurzus, amin résztvettem az IKT készségek fejlesztése a tanítási órákon címet. 12 fős csoportunkban egyetlen magyarként, lehetőségem nyílt, az igen gazdag és tartalmas továbbképzés mellett a nyelvi kompetenciái fejlesztésére is. A foglalkozások befejeztével lehetőségem nyílt ismerkedni a sziget nevezetéssegeivel. Három szervezett kiránduláson is részt vettem, amik keretében ellátogattunk a Trónok Harca forgatási helyszíneire. A tanfolyamon elsajátított alkalmazások mellett örülök, hogy Málta kultúrális életébe és örökségébe is bepillanthattam."

Zsolt Réka - Írország, Cork

"Egy felsőfokú nyelvi kurzuson vettem részt. A két tanár nagyon készséges volt, jó hangulatú órákat tartottak. Kifejezetten jó volt, hogy a saját szintemen lévő diákokkal használhattam a nyelvet, és érdekes volt a témákat megvitatni, mert mindenki különböző országokból érkezett a csoportban. Szabadidőmben részt vettem az iskola által szervezett programokon, továbbá igyekeztem minél több helyre eljutni a városban és környékén."

2023. augusztus 27.