Okos Kupák eredményei - 2024.

Az Okos Kupák a tavaszi, az oktatási tárca által országosan meghirdetett témahetek kiemelt programjai – immár kilenc éve. Mind a kettő (PénzOkos és ZöldOkos Kupanemzetközi lett abban a tekintetben, hogy a környező magyar lakta, határon túli területek iskolái is nevezhettek idén. Ily módon az egyik legnagyobb iskolamerítéssel dolgoztak, és mindkét versenytípusban 1000 fölötti csapatlétszámmal neveztek a Kárpát-medencében! Mindkét kupán és mindkét kategóriában neveztek szép számmal 3 fős csapatok iskolánkból. Sorrendben haladva előbb a Pénz7-hez kötődő PénzOkos Kupa eredményeiről.

 

  1. Az 5-6. osztályosok BankVelem PénzOkos Junior Kupán 3 lelkes csapatunk indult el a 2+1 fordulós versenyen. (Az 1-2. forduló volt a kötelező, s a legjobb 10 „újrajátszott” egy döntőn a Pénzmúzeumban. Kicsin múlott, hogy bekerüljön egyik csapatunk!!!) Mivel az országban összesen 499 csapat nevezett (de csak 278 csinálta végig!), óriási eredmény, hogy a három 5.C-s napközis csapat az élbolyban végzett.

 

Országos 14. lett Jéger Luca és Mészáros Anna, úgy, hogy az országos döntőbe bekerült 10. helyezett csapattal pontegyenlőségben voltak, de a szintidő döntött. Így lemaradtak az izgalmas „újrajátszásról”.

 

Országos 18. lett Dósai Csenge, Varga Laura, Zaccaria-Kovács Francesca. Ők szintén többszörös holtversenyben, de 2 ponttal maradtak le a döntőbe jutás lehetőségétől.

 

Országos 34. lett Huszka Martin, Könyves Péter, Várdai Dominik.

 

Még egyszer kihangsúlyozva: nemzetközi mezőny, 278 csapat, és többszörös holtversenyek… A pénzügyi ismeretek alapjait fokozatosan ismerték meg a gyerekek a napközis felkészítések során Bányai Judit napközis csop. vezetőtől. Néhány számolási példával is meg kellett küzdeniük (családi költségvetés, bankszámlakivonat olvasata kapcsán): köszönet Tarczal-Márta Edit ofő- és matektanáruknak, de legfőképp az idő volt „a nagy ellenfél”…

 

  1. A 7-8. osztályosok BankVelem Pénzokos Kupája 6 fordulóból állt! Az 1-3. a kötelező, a 4., azaz a megyei fordulóba 8 csapatunkból 3 jutott be, s versengett a megyei elsőbbségért. Pedig pénzügyi ismeretekre ők is csak extra délutáni órákon tehettek szert, felhasználva a Pénziránytű Alapítvány nívós tankönyvét. A 7.B osztály (és osztályfőnökük, Csanki-Balogh Emese tanárnő) tavalyi lelkesedése idén is megmaradt, 6 csapatot indítottak, egy közülük megyei döntős lett. Lássuk az eredményeket:

 

Vármegyei 3. lett a 8.C csapata: Draskóczy Ede, Magyar T. Izsák, Tóth Keve. 

                  (felkészítő tanárok: Bányai Judit, Kisvárdainé Dusa Mária)

Vármegyei 4. lett a 8.A csapata - 25 másodperccel lemaradva:

                                Szabó Sámuel, Jászberényi Miklós, Gulyás Imre. 

                  (felkészítő tanárok: Bányai Judit, Szűcsné Terhes-Kis Gabriella)

 

Vármegyei 7. lett a 7.B egyik csapata: Horog Ferenc, Nagy Gergő, Száka Ádám.

 

Vármegyei 10-14. helyeken zsinórban a többi lelkes 7.B-s, a 17 csongrád vármegyei csapatból.  

                               (felkészítő tanárok: Csanki-Balogh Emese, Tarczal-Márta Edit)

 

Mint arról már olvashattak, a Fenntarthatósági Témahétről szóló beszámolóban (https://www.karolinaiskola.hu/hirek/hirekmedia/fenntarthatosagert-egy-het-vagy-annal-tobb), hogy a ZöldOkos Palánta Kupa 7-8. osztályosok versenye már februárban elkezdődött. 6 fordulóból állt, 3 volt a kötelező, majd a 4.-re, a vármegyeire az összes 8. évfolyamos csapatunk továbbjutott. A 7. évfolyam tapasztalatszerzése is példaértékű volt. (Kb. 40 vármegyei csapatból válogatódtak ki!) Innen csak a vármegyei 1. helyezett jutott be a tiszántúli régió döntőjébe, majd ezt az akadályt is meglépve, az ELTE TTK Lágymányosi Campusán megrendezett nemzetközi döntőn is képviselhették az iskolánkat, a vármegyét, a Tiszántúlt a 12 kárpát-medencei csapat között. A versenyzsűri elnöke elmondta, hogy országosan 1037 csapat nevezett e kategóriában (még soha ennyien nem a 9 év alatt). Innen nézve is kisebb csoda, hogy a 8.A-s fiúk a nemzetközi („országos”) 5. helyen végeztek.

 

A tényleges eredmények tehát:

 

Kárpát-medencei („országos”) 5. lett a 8.A csapata: Szabó Sámuel, Jászberényi Miklós, Gulyás Imre                                                                                                                  

Vármegyei 7. lett a 8.B egyik csapata: Kovács Gergely, Kószó Lea, Pék Anna Lili

 

Vármegyei 8. lett a 8.C csapata: Magyar T. Izsák, Szögi Noah, Tóth Keve

 

Vármegyei 9. lett a 8.B másik csapata: Varga Zsófia, Rózsa Sára, Váraljai Nóra

 

Sajnos, a vármegyében induló kb. 40 csapat háromfordulós eredményét nem tették fel újra a ZOK honlapjára, csupán az 1-9. sorrendjét. A vármegyei döntő előtt voltak fenn a honlapon egy ideig a 7. évfolyamosok részeredményei: így csak annyit tudunk, hogy ők a 10-25. hely között végeztek, a középmezőnyben voltak! A következő felsorolás tehát nem a helyezések szerint van, csak lássák, kik indultak.

 

7.A: Bálint Emma, Dobay Bernadett, Haumann Vera (majdnem bejutottak a 4. fordulóba a 8.-osokhoz)

7.A: Horváth Eszter, Klivényi Panni, Somogyi Márta

7.A és C: Kardos Ida, Kokavecz Rita, Fodor Izabella

7.A és C: Farkas Vivien, Farkas Dorka, Pál Csenge

7.B: Ádám Eliza, Papp Melinda, Tanács Eszter

7.C: Búza Barnabás, Kisvárdai Móric, Sebők Zolta Balabán

7.C: Bodó Zalán, Siklós Ádám, Varga Félix

7.C: Ádám Balázs, Mede Andor, Szávics Zalán

 

(A 7. évfolyam felkészítő tanára: Ungor Noémi, a 8. évfolyamé: Bányai Judit.)

 

GRATULÁLUNK A NYERTESEKNEK!

Jövő tanévben is folytatódnak az OKOSKALANDOK!