A fenntarthatóságért egy hét (vagy annál is több?!)

Április 22-e, a Föld Napja idén a Fenntarthatósági Témahét kezdőnapjára esett. E napon Erős M. Renáta nővér az 5-12. évfolyamnak címzett rendhagyó közös reggeli körrel nyitotta meg a témahetet. „A boldogság gyökerei” előadása zenés imával zárult. Osztályfőnöki órán továbbszőtték a gyerekek a megszívlelendő gondolatait.

Magos Gábor tanítóúr fogta össze az alsósok rajzos-kézműves témaheti tevékenységét: idén hagyományteremtő szándékkal elindult a következő program. Minden alsós osztály „örökbefogadott” egy élőlényt az „Év élőlényei” közül, s annak bemutatásra egy plakátot készítettek közösen. E plakátoka földszinten, a 9.A termével szemben láthatók majd május 12-e után. Előtte ugyanis a ferences kolostorkertben láthatók.

Április 23-án, kedden a Kör-Te Természetvédelmi Egyesület alapító alelnöke, Ábrahám Krisztián tartotta meg előadását hagyományosan a 8. évfolyam diákjainak. A „Zöld háztartások a gyakorlatban” – környezetvédelmi illemtan leckék átfogó, „mit- miért – hogyan” ötletek tárháza volt. Sokat profitálhattak Krisztián gyakorlatban is működő ötleteiből a gyerekek: saját háza, „a kurgán”- egy passzív ház típus, energia- és anyagtakarékos, valamint természetkímélő megoldásait figyelemmel hallgatták. De nemcsak a ház, hanem a háztartás is „zöld” legyen! Krisztián nem fukarkodott hasznos és leleményes tanácsaival.

Április 25-én, csütörtökön a 8.A-sok háromfős „Kreatív csapatnév” csapatával (Gulyás Imre, Jászberényi Miklós, Szabó Sámuel) Hajdúszoboszlóra utazott Bányai Judit tanárnő. Mindig a témahéten tartják a Kárpát-medencei ZöldOkos Kupa Palánta regionális döntőit. Idén a Tiszántúl 2. legerősebb csapataként bejutottak a diákjaink a nemzetközi májusi döntőbe. (Híradás az Okoskupákról a lezárulást követően lesz külön cikkben az iskola honlapon. A ZöldOkos Magonc Kupa 5-6. évfolyam iskolai versenye május 2. hetében lesz.)

Április 26-án, pénteken idén már 4. alkalommal PontVelem Szelektív Gyűjtőnapot rendeztünk. A háztartási veszélyes hulladékfajták közül a használt elemeket, mobilokat és sütőolajat adhattak át iskolánk diákjai 1-12. évfolyamig (pl. sport-, könyv-, elektronikai, játék-) utalványokra beváltható pontokért. Aktualitását az „Elő a telóval és elemekkel” időszakos versenykiírás erősítette. (https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/elo-a-teloval-es-az-elemmel ) Öt héten át minden héten 50 fő, a versenyben résztvevő diák 10.000 pontban részesül – igaz véletlenszerű sorsolás révén. Az első 2 héten 4 karolinás így is kisorsolásra került. Május 24-ig itt követhetik a sorsolás eredményét: https://www.pontvelem.hu/mobiltelefon-gyujtese-ajandekokert/nyertesek Az iskolák díjazása vármegyénként fog történni a verseny végén. E cikk írásakor egyelőre az előkelő 1. helyen állunk. 

Április 29-én, hétfőre került egy hagyományteremtő szándékkal elindított, új, de a témahéthez kapcsolódó mozgalom: a mindenkori 7. évfolyam „Boldog Erdő – Boldog Karolina” projektje. Boros Emese tanárnő 2024 áprilisában zajló, Erasmus+ barcelonai (Art as Therapy: Self-Expression and Special Needs in Art Education című) kurzusán szerzett tapasztalatai ihlették. A tanárnő az Erasmus+ továbbképzéséről hazatérve hívta létre Bányai Judit tanárnővel a projektötletet. A plakátfolyamot az összefonódó „boldog” fákról az 1. emeleten állítottuk ki. Az itt készült fotók ezen a linken elérhetőek: https://photos.app.goo.gl/SfF6NT4VL8s11p548

Ugyancsak kettős kötődésű: a témahéthez és egy másik Erasmus+ projekthez kapcsolódott Beretka Lilla és Budai Zsuzsanna tanárnők 6.-os angolosainak témaheti munkája: Our shared world: the animal kingdom és Save the Animals angol nyelvű poszterek. Az ihletet adó Erasmus+ izlandi tanártovábbképzésen („Well-Being and Stress Management” tematikában) Budai Zsuzsanna tanárnő vett részt 2023. júliusában. Az ott elhangzottak alapján készült diákmunkák gyűjteményét a Föld legveszélyeztetettebb állatairól és megmentésükre indított akciókról a régi cserkészlakhoz lemenő lépcsőnél állítottuk ki. 

Igaz, nem a témahétre készültek, de együtt állítottuk ki az angolos munkákkal az idén 50 éves Magyar Madártani Egyesület rajzpályázatára készített felsős munkákat. Ungor Noémi és Bányai Judit tanárnő biztatására szebbnél szebb grafikák és színes rajzok készültek a magyarok turuljáról, a kerecsensólyomról, mely idén „Az év madara” lett. Illetve 6.-os projektmunkák „Védett magyarországi lepkék” címmel is bemutatásra kerültek.

A Természettudományos Munkaközösségünk bízik benne, hogy a régi és a most újonnan elindult „színes” projektek, programok célbaértek, megérintették diákjainkat. S megértették: nemcsak a témahéten kell szívükön viselni közös Földünk sorsát.

 

Az alsó tagozatos diákok a témahéthez kapcsolódóan az év élőlényeiből készítettek rajzokat és nyílt kiállítás az iskola folyosóján. A diákok rajzai megtekinthetők az alábbi linken: https://photos.app.goo.gl/GneCj1VpXmwook6C8

2024. május 10.