2025. február 3-án a szegedi Bay Zoltán Intézet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársai az élelmiszer feldolgozás, kereskedelem, előállítás környezeti hatásait, a biomassza felhasználási lehetőségeit mutatták be 10-es diákjainknak előadás, és workshopok keretében.
A diákok a rövid elméleti bevezető után különböző élelmiszereket, termékeket kaptak kézbe, melyeket megvizsgálva, és adatokat gyűjtve a csomagolásról és az internetről, megállapításokat kellett tenniük. De nem is hagyományos módon: egy térbeli mandalába, melynek cikkei öt fokozatú skálát alkottak, apróra tört különböző színű anyagokat kellett szórni az alapján, amit megállapítottak: mennyire messziről jön az áru, mennyire terheli a környezetet a csomagolása stb. A mandalákat összehasonlították a csoportban dolgozó fiatalok.
Az utolsó részben pedig gondolkodtató kérdéseken alapuló társasjátékot játszottak. A visszajelzések adása után megkóstolhattunk egy élelmiszerpazarlás elleni terméket: sörtörköly felhasználásával készült rágcsát - mely a sörkészítés során keletkezett élelmiszeripari melléktermékből készült.
Mindenképpen érdekes, és tanulságos volt ez a bő három óra hossza, melyet lelkes, meggyőző kutató és kreatív szakemberekkel együtt tölthettünk - annak ellenére, hogy első hallásra talán az ember nem gondol közös munkaterületet a MOME-s és Bay-os szakemberek között.