SWAP projekt: Erasmus cserediák kapcsolat

A 2020-21-es tanév sok szempontból felforgatta az életünket. Még mindig a koronavírus fogságában és ennek következményeivel bajlódva kezdtünk szeptemberben, aminek következményeként november közepétől a gimnáziumi osztályok otthonról tanultak, az iskolában maradó alsóbb osztályokat pedig megannyi szabály és korlátozás közé kellett szorítani.

Ebben a csöppet sem megnyugtató helyzetben indult útjára egy, az iskola történetében talán még nem látott méretű cserediák kapcsolat, a SWAP. A név egy rövidítés, Students Against Water and Air Pollution (diákok a víz és levegő szennyezettsége ellen), de önálló szóként jelzi azt a feladatot, amit vállalnak a benne résztvevő diákok, vagyis tapasztalatcsere is. (Swap: angolul csere, cserebere.) A kapcsolatot Szilágyi Rita, azóta Budapesten élő kolléganőnk hozta létre a közös projekt főkoordinátorával, kis segítséggel ő álmodta és írta meg a nyertes pályázat ránk vonatkozó részét is, valamint névadója is a projektnek.

Négy iskolát, négy országot érint a pályázat. A főkoordinátora egy óceánparti spanyol város, Vigo egyik iskolája, valamint részt vesz még benne rajtunk kívül egy belga és egy görög iskola is.  A városokat, ezzel együtt a projektet is összeköti valamilyen vizes élőhely jelenléte a városban vagy annak környékén. A közös téma ennél fogva szó szerint a lábunknál hever, folyik, ami nem más, mint az éltető víz.  A diákok elsősorban arra vállalkoztak, hogy ezeket a vizes élőhelyeket tanulmányozzák, majd a szerzett tudást egymással nemzetközi szinten is megosszák. Ezt a tudásmegosztást egyelőre csak az online térben tudjuk még megvalósítani, mint ahogy minden más tanulással kapcsolatos tevékenységet.  A külön a partnerségi kapcsolatok támogatására szolgáló csodabogár online felület neve: eTwinning.

A program futamideje az eredeti két évesről három évesre bővült, mivel a partnerség legfontosabb és leginkább vágyott eleme, a diákutazások a pandémia miatt tolódnak. Nézzük a konkrétumokat!

Mi valósult meg ebben az évben?

Iskolai szinten, Somorjai Karola nagyon igényes, komoly és mindenekelőtt másokat is ösztönző háttérmunkájának köszönhetően elkészült a SWAP honlap, ahova minden jelentős projekthez kapcsolódó esemény felkerül. A honlap elérhetősége: https://www.virtualiskarolina.hu/swap-project/. Főként informatikus érdeklődési körű diákok elindították a SWAP facebook oldalát, (https://www.facebook.com/swaphungary/), és rajta vagyunk az Instagramon is - jelentsen ez bármit. https://www.instagram.com/swapkarolina/ Farkas Tóbiás 8.a osztályos tanuló kifejezetten a projekthez készített egy applikációt is, aminek a nemzetközi színtéren is hasznát vesszük majd.  Büszkén neveztük be Zimmermann Zsolt 9.a osztályos diákunk SWAP logóját a nemzetközi logo szavazásra, ahol ugyan nem az ő munkája kapta a legtöbb szavazatot, de számunkra természetesen ő a győztes. Saját youtube csatornánk van, ahol az eddig elkészült videók is találhatók: https://www.youtube.com/channel/UCumIQRwcN6G6cexV5NRL4-w Coráné Molnár Ildikó tanárnő terelgeti ebben az évben a média irányába kacsingató diákokat, akik fényképekkel, videókkal fogják dokumentálni a projekt folyamán megvalósuló eseményeket, feladatokat.

A következő lépések.

 A projekt elsősorban a természet és az ember együttélésének problémáit járja körbe, ezért az alapvető tudományterület a folyamatokban a természettudomány. Az elsősorban a vízhez, azon belül a Tiszához és az azt környező élővilághoz szervesen kapcsolódó természettudományos megismerési munkálatokhoz elengedhetetlen a TTK-s irányultság. A diákok ilyen irányú munkájának támogatói Molnár Katalin és Tóth Károlyné tanárnők. Ha már lehet közös terepmunkát csinálni, vízminőség méréseket fognak elsősorban végezni, amelyhez az applikáció már készen várja az indulás gomb benyomását.

A közeli jövő.

A nemzetközi eTwinning felületen minden diák bemutatkozott egy magáról írott angol nyelvű genially kártyával és várja, hogy kis nemzetközi csoportokban megkezdhesse a közös munkát. Az angol nyelven történő kommunikáció segítői Kocsisné Drobni Erika és Budai Zsuzsanna tanárnők.  A tudásmegosztás első lépése egy olyan nemzetközi google maps térkép létrehozása, amelyre mi szegediek feltesszük a Tisza és környékén élők szempontjából legfontosabb természeti és kulturális értékeinket. Ezzel Szeged, közelebbről a Karolina iskola is felkerül az európai térképre, mind szimbolikus, mind pedig hétköznapi értelemben.

Az éves munka záró eseménye egy június 9.-én megrendezendő közös SWAP-nap lesz, ahol találkozhatunk az In the Name of the Tisza (A Tisza nevében) című dokumentumfilm készítőjével is, közös quizizzt játszunk a spanyol, görög és belga iskolák csapataival, valamint közös szemétgyűjtésre invitáljuk a résztvevőket. Mindenkit szeretettel várunk!

A projekt népes csapata:

Tanárok

Budai Zsuzsanna, Coráné Molnár Ildikó, Kocsisné Drobni Erika, Molnár Katalin, Somorjai Karola, Szilágyi Rita, Tóth Károlyné

Diákok

7. évfolyam: Czagány Péter, Józsa Csenge, Kisvárdai Bence Áron, Magos-Dóra Villő, Malinovszky Miksa József, Mészáros Maja, Mojzes Kata, Mórocz Gergő, Száka Zoé, Szentkereszty Stefánia Anna, Somorjai Janka, Tóth Barnabás, Varga Viktória, Zentai András, Zentai Dániel.

8. évfolyam: Dulka Rebeka, Farkas Tóbiás, Karagity Anna, Komáromi Csenge, Kisvárdai Tamás, Lakatos Nikoletta Zoé, Pinnyey Zsóka Borbála, Török Dávid, Velkey Zita Zsófia

9.évfolyam: Csofcsics Blanka, Dobay Kinga, Nagy Kata, Tálosi Katalin Eszter, Téglás Klára, Vajda Máté, Zimmermann Zsolt Gábor, Zsova Máté Tamás.

Budai Zsuzsanna,
iskolai projektkoordinátor