Az 1956-os forradalom emlékműsora

Iskolánkban hagyományosan a 10. évfolyam rendezi meg az 56-os emlékműsort, melyre idén 2022. október 21-én, pénteken került sor. Az alábbiakban közöljük a két osztályfőnök beszámolóját:

 

Az október 23-ai megemlékező műsor szervezéséért hálás köszönettel tartozunk a 10. évfolyam diákjainak. Tanévkezdés előtt, az idei nyáron Borbás Réka, Velkey Zita és Vilmos Édua írták meg az előadás szövegkönyvét saját családi történetek alapján. Ágó Mária tanárnő a szöveget lektorálta, köszönjük az ő munkáját is. A szerepkiosztás szeptember hónapban történt meg, a diákok önként jelentkeztek mindkét osztályból vegyesen. Szalkai Attila és Polyák Anna 10. A osztályos tanulók mellett főszerepre jelentkeztek a 10. B osztályból Karagity Anna, Gyovai Márton, Nándori Gellért és Papp Rókus. A rendezésnél a három szövegíró lány mellett Babos Magdolna is kreatívan segítette a közös munkát.

Öröm volt látni, ahogy lelkesen, eredeti ötleteket használva építik fel az előadás minden apró részletét a diákok. A tömegjelenetek próbálásával elkezdődött a két osztály szerves együttműködése. Ávósok és kivándorlók, kórházi segítők és sebesültek, hétköznapi járókelők és gyerekes családok jelentek meg a színpadon a 4. A osztály kisdiákjait is segítségül hívva. Mindeközben családi drámák, fájdalmas döntések, vívódások szemtanúi lehettünk a nézőtéren. Különleges dramaturgiai eszközöket és érdekes színpadképeket alkalmaztak a rendezők, melyek megvalósítását is önállóan végezték el.

Az előadás témájához, drámaiságához minden tizedikes diák éretten viszonyult, egymásra odafigyelve, a rendezőket és főszereplőket tisztelettel meghallgatva dolgoztak együtt. Megható volt hallgatni Pálföldi Csenge gyönyörű éneklését, látni tanítványaink összeszedett, komolyan átgondolt munkáját, a két osztály intelligens együttműködését és diákjaink színészi, előadói tehetségét.

Köszönettel az osztályfőnökök: Kocsisné Drobni Erika és Olasz Csaba