Márton-nap a kollégiumban a kiterjesztett valóság segítségével

A hagyományos libavacsorát idén egy rendhagyó ismeretátadó és újdonságnak számító program követte a Karolina kollégiumban: az  eduARdo applikáció (https://eduardoapp.com/hu/fooldal/)(https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.creatit.eduardo) segítségével töltötték ki a diákok a Szent Mártonhoz kapcsolódó keresztrejtvényt, melyet Gellér Alíz és Somorjai Karola készítettek. Az esti kápolnai éneklésben Baracs Róbert segített. A keresztrejtvény megoldásaihoz vezető utat a kiterjesztett valóság applikáció szolgáltatta. A tartalmak között volt videó, kép, és még 3D-s állomány is, melyek megjelentek a telefonokon egy úgynevezett marker/hívókép hatására. A markerek ebben az esetben a keresztrejtvény számai voltak. 

Több meglepődött arcot láttunk, amikor megjelent a telefonokon egy-egy színes kép, vagy gágogó libacsapat, vagy 3d kolostor, amit körbe lehetett nézni a térben. A szemfülesebb diákok képernyőképet készítettek a megjelent tartalomról. Nagy gondolkozást okozott a légionárius szó megfejtése és a gágogó libák videója.

Az eduARdo programot először próbáltuk ki diákcsoporttal, és a „Kolonizáció a Karolina Iskolában - Interaktív kiállítás a STEAM oktatás jegyében„ című pályázatunk (NTP-INNOV-22-0109) adott rá lehetőséget – egyelőre még nem saját tartalmakkal, hanem nyílt forrású, internetről keresett anyagokkal szerkesztettük meg a feladatokat. Terveink között szerepel később saját tartalom, 3D-s modellek elkészítése, melyet a májusban megnyíló kiállításon tervezünk bemutatni ugyancsak az eduARdo applikáció segítségével.

Az est végén mindenki kapott édes libasütit – köszönhetően Alíz néninek. 

Képek az eseményről elérhetőek itt: https://photos.app.goo.gl/jHvyxgHVUj53yPqh8

A pályázatról részletesebben itt: https://www.virtualiskarolina.hu/kolonizacio2022/ található információ, illetve A Nemzeti Tehetség Program Facebook oldalán IDE, és Instagram oldalán IDE kattintva lehet még részletesen olvasni.

 

2022. november 11.