SWAP projekt: Látogatás Szeged egyik legmodernebb kutatóintézetébe

A 2020-2021-es tanévben indult útjára SWAP projektünK, a Students Against Water and Air Pollution (diákok a víz és levegő szennyezettsége ellen). Az Erasmus+ KA229 típusú diákmobilitást támogató pályázatában több mint harminc tanuló és 8 pedagógus kezdte meg a közös munkát a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium-ban. Ennek a munkának az egyik programjaként kutatóintézet látogatást terveztünk, mely a 2021-es októberi covid miatt elhalasztásra került, de most megvalósítottuk:

Bár május 13-a péntekre esett, a SWAP-os diákok számára igen pozitívan valósult meg a délutáni tervezett intézménylátogatás a szegedi Bay Zoltán Kutatóközpontba. 7 diákunkkal együtt élvezhettük a kutatók bemutatóit, melyen keresztül bepillantást nyerhettünk az Intézet kutatóinak jelenleg futó projektjeibe, s elámulhattunk, hogy milyen szerteágazó területei vannak a biológiai bányászatnak és a talajtisztításnak. Gyakorlatban kipróbálhattuk a mintavételt, ráláthattunk kutatási folyamatokra és projektekre. Megcsodálhattuk a fénymikroszkóp által készített színes, szinte művészi baktérium-számlálós képeket, és elámulhattunk a mezőgazdasági drónok munkájának részletein is. Megismerkedtünk Mázlival, az icipici halacskával, aki az aquaponiás akváriumban lakik egyenlőre, és azért szerencsés, mert mérete miatt még a csöveken keresztül nem került át a vizes körforgás növényeket tápláló részébe.

A diákoknak igen inspiráló volt megtudni, hogy milyen sokféle végzettségű ember dolgozhat egy kutatóintézetben, ahol a feltételezésekkel ellentétben nem csupán elméleti területeket vizsgálnak a szakemberek, hanem a mezőgazdaságban, ipari területeken próbálják ki, s végül alkalmazzák a fejlesztéseket.

Bár két órát voltunk az intézetben, még kevésnek is bizonyult és nagyon rövidnek tűnt az idő. A diákok visszajelzése alapján sokkal unalmasabbra számítottak, bár remélték, hogy nem csak előadás lesz – és várakozásaikat felülmúlta a délutáni program.

Külön megköszönjük, hogy az Intézet osztályai, az ott dolgozók mennyire kedvesen, vidáman, és közérthetően számoltak be egészen elképesztő kutatásaikról, és fejlesztéseikről, melyek a gyakorlati életben megvalósulnak itt Szegeden.

A képek az alábbi linken tekinthetők meg: ITT!