Ökoiskola

Ökoiskola, Örökös Ökoiskola:

A cím azoknak az iskoláknak az elismerését szolgálja, melyek átgondoltan, intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a fenntarthatóság pedagógiájának gyakorlati megvalósításával.

 

Az Intézmény először az Ökoiskolai címet nyerte el, majd mivel a pályázatunk háromszor is sikeres volt, így 2012. június 9-én ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA lettünk.

Az "Ökoiskola" cím adományozása kapcsolódik az ENSZ "A fenntarthatóságra oktatás" 2005-2014 évtizedének programjához. Az "Ökoiskola" cím pályázati rendszerének kimunkálása az ENSI - Iskolai Környezeti Kezdeményezések - nemzetközi hálózat több évtizedes tapasztalatai alapján történt.

A pályázaton előnyt élveznek azok az iskolák:

  • melyek "Ökoiskola" munkaterve illeszkedik a település fenntarthatóság-központú településfejlesztési koncepciójához, és a fenntartó igazolja, hogy támogatja az iskolát ökoiskolai céljai elérésében.
  • munkatervének megvalósítását külső partnerek (civil szervezetek, cégek, magánvállalkozók) is támogatják
  • a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatban arra törekednek, hogy biztosítsák a különböző nevelési fokozatok egymásra épülését (óvoda- iskola- középiskola-felsőoktatás)

Az "Ökoiskola" cím elnyerése az iskolák számára a következő előnyökkel jár:

  • A nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar "Ökoiskola" kritériumrendszer az iskola megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az iskolát a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést jelent az iskola munkájáról a fenntartó számára.
  • Az állami kezdeményezésre létrejövő hálózat iskolái nagyobb eséllyel vesznek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon.
  • A cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a Hálózat programjai segítik szakmai fejlődését.

A cím három évig érvényes.

Az ökoiskolák hivatalos honlapja.