Összetartás a Tisza mentén, Óbecse-Szeged

A Határtalanul pályázat keretein belül élménydús osztálykiránduláson vehetett részt osztályunk szeptember első hetében. A kiránduláson rengeteg tapasztalattal és kalanddal gazdagodtunk.

Első állomásunk a magyarkanizsai temető volt, ahol tiszteletünket róhattuk le elődeink előtt. A koszorúzás után folytattuk utunkat, majd Zentán tekinthettük meg a városházát egy ott dolgozó idegenvezetőnek köszönhetően, hisz aznap alapvetően nem volt látogatható. Az idegenvezető hölgy nagyon megörült nekünk, elmondása szerint az elmúlt másfél év után mi voltunk az első osztály, aki a Határtalanul pályázat megnyerésével a városba érkezett. A városháza tetejéről megcsodálhattuk a várost felülről, valamint távcsővel megkerestük a Szegedi Dómot a Tisza mentén. Az óbecsei szállásunk elfoglalása után még a délután folyamán elutaztunk Törökbecsére, ahol kifejezhettük tiszteletünket a magyar származású vezérek előtt. Óbecsén a finom vacsora után tettünk egy sétát a hangulatos városban és a Tisza-parton.

A második napon ellátogattunk Újvidékre, ahol a város főterén található városházát és templomot néztük meg. A templom plébánosa érdekes történetek elmesélésével bővítette tudásunkat a határon túli magyarok életével kapcsolatosan. Újvidékről egy hídon át Péterváradra érkeztünk, ahol a vár környékét, egy szép óratornyot és a vár alatt található hatalmas katakombarendszert tekinthettük meg. Ebédünket Óbecsén fogyasztottuk el, majd találkoztunk az óbecsei diákokkal az iskolájukban. Ezután a Than Emlékházban próbálhattuk ki magunkat számos ügyességi játékban. A délutáni tisza-parti sétánk során megtekinthettük a Türr István-zsilipet, estefelé pedig ellátogattunk a Népkönyvtárba. Ide velünk tartottak az óbecsei diákok is, különböző játékok segítségével jobban meg tudtuk őket ismerni.

A harmadik napon Belgrádba utaztunk, itt a várat és a vár körüli szép, parkos területet vettük szemügyre, valamint egy emlékmű megkoszorúzásával fejeztük ki nagyrabecsülésünket az egykor magyar zászló alatt harcoló felmenőinknek. A fővárosban tett séta folyamán rengeteg aprólékos, precíz mozaikképet csodálhattunk meg az egyik utca járda melletti falain. Az ebéd után a Tesla Múzeumba látogattunk el, ahol a fizikával és az elektromossággal kapcsolatos tudásunkat gazdagíthattuk, valamint angol nyelvtudásunkat is, hiszen az idegenvezetés angol nyelven valósult meg. A nap végén egy szentmisével zártuk le osztálykirándulásunkat, s ezzel kezdtük el az új tanévet is. A misén részt vettek az óbecsei tanulók is, ezzel is kifejezve összetartozásunkat. Ezután megköszöntük nekik és tanáraiknak a szívélyes, szeretetteljes fogadtatást, valamint elszórtuk a Magyarországról vitt földet az „Összetartozás fája” körül, ezzel kifejezve az erős kapcsot köztünk, ami annak ellenére, hogy egy országhatár választ el minket egymástól, mindannyiunkban benne van.

Az utolsó napon Szabadka felé vettük az irányt, de előtte még megálltunk Bajmokon megkoszorúzni egy emlékművet. Szabadkára érve fagyiztunk egy jót, majd egy részletes idegenvezetést kaptunk a városházában. Ezután egy másik idegenvezető vette át a csoportunk irányítását, aki megmutatta nekünk a város főbb nevezetességeit, köztük a Zsinagógát, ami mint kiderült elsősorban Szeged városának tervezték. A hangulatos utcákon sétáltunk, majd Palicsra utaztunk, itt megkóstolhattuk az egyik, talán legjobban ismert szerb nemzeti ételt, a csevapot, ami mindenkinek ízlett. A Palicsi-tó melletti séta, pihenés után indultunk el hazafelé.

Úgy gondolom, talán mindenki nevében kijelenthetem, hogy eseménydús, tapasztalatszerzési lehetőségben gazdag kiránduláson vehettünk részt a Határtalanul pályázatnak köszönhetően. Sok ismeretterjesztő programban volt részünk, aminek örültünk. Nagyon jól éreztük magunkat, s reméljük, hogy az óbecsei diákok is hamarosan el tudnak látogatni hozzánk. (Tóth Luca 12.B)