Újabb robotikás siker

Iskolánk KarDroid nevű csapata második éve vesz részt a Word Robot Olympiad-on. A WRO céljai között szerepel, hogy a tanulókkal megismertesse és megszerettesse a STEM tantárgyakat. A csapatoknak nem elég csak a kódolásban jónak lenniük, hanem stratégiát kell kialakítaniuk, általános mérnöki készségek kell rendelkezniük. A verseny során előre megadott pályán kell a robotnak autonóm módom feladatokat megoldani, a cél minél több pont gyűjtése 120 másodperc alatt.

A verseny izgalmát fokozza, hogy minden kör előtt randomizációra kerül sor, melynek során bizonyos pályaelemek véletlenszerűen kerülnek fel a verseny asztalra. A csapat legfeljebb három főből állhat. A feladatok megoldása során fejlődik a diákok probléma megoldó képesség, gondolkodása, hiszen folyamatosan terveznek, építenek, programoznak, tesztelnek, következtetéseket vonnak le, majd újra terveznek. Megtanulnak csapatban dolgozni, együttműködni. Ha jól végig gondoljuk, akkor minden a munkaadók által elvárt 21. századi készségükre szükségük van, ahhoz, hogy sikeresek legyenek a versenyen. Mivel ez a verseny a programozáson túl egy technikai, technológia verseny is, bizony a sok pozitív benyomáson túl, előfordulnak rossz körök is, melyek után újra oda kell állni a versenyasztalhoz egy újabb körben, és jól teljesíteni. A verseny saját etikai kódexel rendelkezik, amelyet minden résztvevőnek el kell fogadni és betartani.

A regionális fordulók közül a Karolina csapatával a szegedi fordulóban indultunk, Robomission kategóriában, Junior korosztályban. Nagy örömünkre szolgált, hogy a kategóriánkban induló 13 csapat közül az első helyett szereztük meg. Így nagy örömmel készülünk a június végén, Győrben megrendezésre kerülő két napos nemzeti döntőre, melyen újabb kihívások várnak a csapattagjaira,
aki Kurucz Lilla 8.A, Mokcsay Dóra 8.A, Tóth Marcell Títusz 8.A.
Felkészítő tanáruk: Tarczal-Márta Edit