“Zárult Miki mókatára” -avagy anyanyelvi játék Csongrádban

Ünnepélyes eredményhirdetéssel fejeződött be a Csongrád-Csanád vármegye általános iskolásainak februárban szervezett 3 fordulós vetélkedő. A kisdiákok játékos anyanyelvi feladatokat oldottak meg az internet segítségével. A csapatok szerdánként kaptak egy-egy feladatlapot, és határidőre kellett megfejteni a feladványokat. Mindenféle segédeszközt használhattak (szótárakat, lexikonokat és –  természetesen – a jó kis keresőprogramokat is, csak a felnőttek – tanárok, anyukák, nagypapák – segítségét kellett nélkülözniük. A közös fejtörés helyszíne lehetett az iskola, de az egyik csapattag otthoni szobája is egy kis pizza, süti, kóla mellett. A tájékozottságon kívül ügyesség és gyorsaság kellett a jó eredmény eléréséhez. A gyerekeknek azért tetszett ez a vetélkedő, mert nem az iskolai tananyag szerepelt a kérdések között, így bárki kedvet kaphatott a részvételre. Kapott is, 54 csapat mérte össze tudását a három fordulóban. Két korosztály, az ötödik-hatodik és a hetedik-nyolcadik osztályos diákok legeredményesebb csapatait hívták meg a “játékmesterek”, Szabó Mária és Némethné Balázs Katalin tanárnő az eredményhirdetésre, a szegedi Karolina iskolába. Mielőtt a győztesek megkapták a jól megérdemelt jutalomkönyveket és okleveleket, egy kis vidám műsorral és játékkal is szórakoztatták a szervezők a gyerekeket. A szólások, közmondások és az “öszpöröntö” világában legotthonosabban mozgó diákok jó válaszaikkal egész maréknyi finom csokoládét gyűjthettek.

A legeredményesebb csapatok, iskolák:

Csapatnév

korcsoport

helyezés

iskola

Láng-Ész

5-6.

1.

Ádám Jenő Általános Iskola és AMI

Nyelvőrzők

5-6.

1.

Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola

Nyelvtörő

5-6.

1.

Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola

Szuper Csapat

5-6.

2.

Béke Utcai Általános Iskola

Lelei leleményes lurkók

5-6.

3.

Maroslelei Általános Iskola

(N)agymenők

7-8.

1.

Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskola

Maroslele mindentudói

7-8.

1.

Maroslelei Általános Iskola

Törpenyulak

7-8.

2.

Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Farkas farkas

7-8.

3.

Csanádpalotai Dér István Általános Iskola

HEV-esek

7-8.

4.

Karolina Iskola

 

A jutalomkönyveket az Anyanyelvápolók Szövetsége biztosította a győzteseknek. A vetélkedő lebonyolításáért, a technikai háttér megteremtéséért köszönet illeti Somorjai Karola tanárnőt.

Úgy látszik, a középiskolás korosztály (az előző években ők vetélkedtek) mellett a kisebbek, az általános iskolások is szívesen vesznek részt efféle anyanyelvi vetélkedőn, így aztán a szervezők kénytelenek voltak ígéretet tenni a folytatásra: jövőre is lesz anyanyelvi játék Csongrádban.

A játékos kedvűek már szabadon felkereshetik a feladatlapokat! MNYNapja :: Virtualis Karolina

2023. március 08.