Hivatalos‎ > ‎Kiemelt hirdetések‎ > ‎

Erdélyben jártunk

Brigitta Szunyi, 2017. jún. 30. 1:17   [ 2017. júl. 4. 4:58 frissítve ]

2017. június 7-12. között a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium hetedikes tanulói erdélyi körutazáson vettek részt. 

Iskolánk 7. évfolyama a 2016/2017-es tanévben sikeres pályázatot nyújtott be a Határtalanul programhoz, így lehetővé vált, hogy 2017. június 7-12-ig megismerkedjünk Erdély különleges világával. Vezetőnk és projektmenedzserünk a több éves tapasztalattal és helyismerettel rendelkező Vlocskó Mihály tanár úr volt, aki jó házigazdaként segítette utunkat. 

A kora reggeli indulást követően aradi nemzeti emlékhelyünket, majd azt a 250 éves máriaradnai kegytemplomot kerestük fel, ahová valaha a tápai lányok gyalog jártak búcsúba. Böjte Csaba dévai gyermekotthonában egy diák kalauzolt minket. A dévai várnál már esőben várakoztunk a felvonóra, de a kilátás, a környék képe kárpótolt a kellemetlenségért. Segesváron nemcsak a mesterségek tornyait csodálhattuk meg az Óvárosban, hanem felkapaszkodhattunk a Diáklépcső 176 lépcsőjén is. Este Nagyenyeden, a cserkészcsapat Helvét házában kaptunk szállást és igazi erdélyi vendégszeretetet. 
A második nap legnagyobb élménye kétségtelenül cserkész házigazdánknak, a Nagyenyedi Református Kollégium lelkészének értelmet és érzelmeket egyaránt megérintő hiteles és alapos vezetése volt. Örömmel idéztük fel többek között Jókai Mórnak A nagyenyedi két fűzfa című elbeszélését és történelmi ismereteinket, melyekhez rengeteg kiegészítést kaptunk. A homoródi borvíz kóstolgatása után már mindannyian nagyon vártuk a csíkszentdomonkosi szállásadó családokkal való találkozást. 

Reggel örömmel hallgattuk a gyerekek vendéglátókról szóló lelkes és hálás beszámolóit, majd a Gyilkos-tó és a Békás-szoros következett. Hazatérve Márton Áron püspök atya emlékmúzeumával és a Szent Domonkos tiszteletére szentelt templommal ismerkedtünk. 
Szombaton az Egyeskő alatti menedékházhoz helyi vezetőnk meredek hegyoldalon vezetett fel minket. Néhány fiú lovagias (csomagcipelés) is kellett ahhoz, hogy mindenki időben érjen fel a hegyre. A közeli esztena számunkra ismeretlen világot mutatott be: a hegyi pásztorok egyszerű, férfias életét – és a gyönyörű és barátságos kaukázusi medveölő családot. Leérve jóleső fáradtsággal fogyasztottuk el a helyi sajttal is kiegészített vacsorát egy patakparton. 
Vasárnap a Szent Anna-tó és elmocsarasodott testvértava, a Mohos-láp élővilágát: a tözegáfonyát, a harmatfüvet és a magyarok jelképeként emlegetett, szervesen ide tartozó és hosszú életű törpefenyőt ismertük meg. Délután, amikor Berszán Lajos atyához készültünk Gyimesfelsőlokra, megemlékeztünk a karolinás APAFOCISTÁKRÓL, akik több nyáron keresztül építették a tehetséges csángó gyerekek gimnáziumát. Osztályfényképeink Gyimesbükkön, az ezeréves határon készültek.

Vendéglátóinktól búcsút véve hétfőn reggel már hazafelé vettük az utat. A szovátai Medve-tó és tanösvényei visszahívnak még bennünket, akár a többi gyönyörű, csak röviden megcsodált látnivaló. Kolozsvárott a Szent Mihály templom, Mátyás király szülőháza és a Szent György szobor megtekintése került be a programba. 
A Király-hágón való átkelés után a szépen megújított nagyváradi belvárosnak már csak a fényeit csodálhattuk. 
Sajnos a közeledő évvége miatt kevés lehetőség volt a tanulmányi kirándulás közösségépítő, személyiségre hatóerejét kamatoztatni – ez a jövő tanév feladata és lehetősége.

Köszönjük Vlocskó Mihálynak és kísérőinknek: az aktívan segítő, fotózó Somorjai Karola tanárnőnek és Kószó Kristóf tanár úrnak a munkáját. 
Minden hetedik évfolyamnak szívesen ajánljuk a Határtalanul programot, és reméljük, sok diákunk visszalátogat még e vidékekre. 

dr. Szűcsné Kopasz Kinga és Kiss Ágostonné hetedikes osztályfőnökök 


A képek egyikére kattintva az album további képei is megtekinthetők. 

https://goo.gl/photos/RJQf3VuWDeunr4MS9
https://goo.gl/photos/RJQf3VuWDeunr4MS9
https://goo.gl/photos/RJQf3VuWDeunr4MS9
https://goo.gl/photos/RJQf3VuWDeunr4MS9

Comments