Hivatalos‎ > ‎Kiemelt hirdetések‎ > ‎

143 éve történt

Brigitta Szunyi, 2016. szept. 8. 23:19   [ 2016. szept. 8. 23:20 frissítve ]
1873. szeptember 8-án vonult be a Temesvárról érkezett hat nővér: M. Valentine Schlecht főnőknő, M. Constantine Conrad, M. Hilaria Klein, M. Alexandrine Klein, M. Hedvig Siebinlist, M. Bernardine Füger, az újonnan elkészült Leánynövelde épületébe, akiket 10.000 hívő fogadott. 

Ugyancsak Szegedre helyezte Bonnáz Sándor csanádi püspök a rend eddigi temesvári tanítóképzőjét, hogy a Németországból jött rendtagok elsajátíthassák a magyar nyelvet és ezen oktathassák a gyermekeket. 

1873. szeptember 27-én egyházi iskolaszék gondozására bízták a leánynöveldét. 

Az ünnepélyes megnyitó 1873. szeptember 28-án vasárnap történt. 

Reggel hatalmas ágyúlövések hirdették, hogy jeles nap veszi kezdetét. A helyi sajtó ezt kifogásolta, az újságíró szerint ez a lárma nem illik a „szüzességi fogadalmú szerény apáca-életet beburkoló zárdafalak fölszenteléséhez.”

Oltványi Pál ötven szegény tanuló tandíjának befizetését magára vállalta.

A lapokból az is kiderül, hogy a felsőbb osztályokba izraelita és protestáns családok is beíratták gyermeküket.

A beiratkozás után rögtön kezdődik a tanítás a kísérleti természettan és vegytan, házi neveléstan, műirány és aesthetika és kerti gazdászatból is.

„Szeged biztosan a magyarországi alapítványok gyöngyszeme lesz, gazdag áldást szerezve a Rendnek, az iskolának és az egyházmegyének.” Maria Theresia Gerhardinger, München, 1874. március 21.

Comments