Hivatalos‎ > ‎Intézmények‎ > ‎Gimnázium‎ > ‎Projektek‎ > ‎

Global Outreach

A mai fiatalság nagy álma, hogy világot lásson, nyelveket tanuljon, új kultúrákat ismerjen meg. Az én gimnáziumom erre is lehetőséget ad diákjai számára, de ez a világjárás vallásos keretek között történik. A szegedi Karolina Gimnázium diákjai közül szinte minden évben sikeresen pályáznak néhányan a Global Outreach csereprogram egy évre szóló ösztöndíjára.

A Global Outreach 1991-ben született meg az Egyesült Államokban, Wisconsin állam egyik kisvárosában, Neenah-ban, Father Mike és Mary Piette ötleteként. Legfőbb céljuk az volt, hogy a a szovjet megszállás alól épp felszabaduló közép és kelet-európai országok fiatalságát felkarolják, diákokat vigyenek ki az Egyesült Államokba, új életszemléletet mutatva mind az európai, mind az amerikai diákoknak. Ezáltal kölcsönösen tudják formálni egymást a nemzetek, s szebb jövõt tudnak együtt építeni. A program jelmondata - „Let’s build the civilization of Love!” – Építsük hát a szeretet civilizációját! - tömören összefoglalja, hogy egy építő jellegû csereprogramról van szó. A Global Outreach 5 közép-európai országból, mindössze 20 diákot juttat ki az USA-ba, s ezek: Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lettország és Litvánia. Országonként 4-5 diákot választanak ki évente, de ez a szám a jelentkezők számának arányában változhat. A kiválasztott diákokat az USA három tagállamának katolikus magániskoláiba helyezik el, melyek: Wisconsin, Minnesota, és Nebrasca.

Személy szerint, én is részt vettem a Global Outreach egy éves programjában az Egyesült Államokban, Wisconsin állam Appleton városában. Felejthetetlen élmény volt egy teljes iskolaévet amerikai diákok között tölteni, beleilleszkedni egy fogadó család hétköznapjaiba, s szinte családtaggá válni. Örökös kapcsolatok szövődtek, melyek felbecsülhetetlen jelentőséggel bírnak a mai nap is.

Jelenleg is kinn tanul egy Karolinás diák az USA-ban, Kiss Eszter, de előző években is számos diák élhette át ezt az élményt. Név szerint: Kondé Zsófia, Lakatos Anna, Gábor Jácinta, Kondé Klára, Jobbágy Borbála, Magyar Domonkos (volt általános iskolás diák), s önmagam is.

A Karolina Gimnázium a számos emberépítő tevékenysége mellett még egy kiemelkedő értékekkel bíró csereprogramra is hívja a diákjait, melyet tiszta szívből ajánlok mindenkinek, de nem csak a jelenleg Karolinában tanulóknak, hanem azoknak is, akiknek tervei között szerepel, hogy tanulmányait nálunk folytassa.

Korom Márta 
Comments