Hivatalos‎ > ‎Intézmények‎ > ‎Gimnázium‎ > ‎

Gimnázium hírei


Bolyai Matematika Csapatverseny eredményei

Gábor Szélpál, 2019. nov. 5. 1:28   [ 2019. nov. 5. 1:38 frissítve ]

2019.  október 25-én  hirdették ki  a megyei eredményeket: 

5

Négy az egyben 5-letesen

felk.: Horváth Tibor

Kószó Ferenc
Kurucz Lilla
Mokcsay Dóra
Tóth Marcell

157 pont

3. hely
(díjazott csapat)

5

Fókakecske

felk.: Horváth Tibor

Faragó Hanna
Jusztin Mátyás
Schiller Viktor
Zimmermann Katalin

147 pont

5. hely
(díjazott csapat)

7g

Nincs nevünk

felk.: Horváth Tibor

Balás-Piri Bálint
Bozóki Ádám
Redenczki Richárd
Monoki Balázs

138 pont

3. hely
(díjazott csapat)

8g

Tím Euklídész

felk.: Horváth Tibor

Horváth Benedek
Jenei Soma
Kovách György
Karlovitz Alex

132 pont

3. hely
(díjazott csapat)

 

 

Horváth Tibor tanár úr, az év felkészítője lett ezen a versenyen.  Gratulálunk neki! 
 

SÍTÁBOR A MAGAS - TÁTRÁBAN

Gábor Szélpál, 2019. nov. 4. 23:45   [ 2019. nov. 4. 23:56 frissítve ]

Csúcsszuper lesz!
Jelentkezésre fel!

SÍTÁBOR A MAGAS - TÁTRÁBAN

SZÁLLÁS - AGRO Hotel Kakaslomnic

- Szobák: zuhanyozós, 2,3, 4 ágyas,
- Ellátás: reggeli, meleg vacsora, ebédcsomag

KÖLTSÉGEK

- Diák: 180 € +15 000 Ft (szállás-étkezés-utazás-síbérlet)
- Felnőtt: 130 € + 15 000 Ft (szállás-utazás- étkezés), síbérlet egyénileg interneten keresztül

SÍPÁLYÁK: Tátralomnic, Csorbató

JELENTKEZÉS: Jelentkezési lap kitöltésével és 50 € + 10 000 Ft előleg befizetésével 2019. december 8 -ig

Tátralomnic a Magas-Tátra egyik legjelentősebb és leghíresebb települése. Már az 1800-as évek végén a Monarchia egyik kedvelt kirándulóhelye és klimatikus üdülőközpontja volt. 1905-ben épült a szecessziós Palota Szálló, amelyik ma Grandhotel Praha néven elegáns hotelként üzemel. Emellett is rengeteg szálloda, panzió és magánszállás várja a vendégeket.
Tátralomnic Szlovákia második legmagasabb csúcsa, a 2634 méteres Lomnici-csúcs lábánál fekszik, nagyjából 900 méteres magasságban. 1940 óta több szakaszos kabinos felvonóval lehet feljutni Tátralomnicról a csúcsra. A kabinos felvonókkal tulajdonképpen párhuzamosan futnak a sípályák (Lásd a Sítérkép menüpontot!). A sziklás Lomnici-csúcsról nem lehet lesíelni, így a tátralomnici síközpont legmagasabb pontja 2196 méteren található.
A teljes sípályarendszer körülbelül 10 kilométeres, ennek a fele hóágyúzható. A kabinos lift alsó szakasza Tátralomnictól Startig tart, emellett hóágyúzható kék pályák futnak. A második szakasza Starttól a Kő-pataki-tóig viszi fel a síelőket, ezzel párhuzamosan kiszélesített piros pályákat találhatunk. Itt építettek fel néhány éve egy 850 méter hosszú négyüléses felvonót.
A Kő-pataki-tótól egy kétszemélyes ülős lifttel lehet feljebb menni, 2196 méterre, a Lomnici-nyeregig. Ez már a profik paradicsoma! Meredek, általában buckás pályával, vagy nagyobb havazások után fantasztikus szűzhavas lejtőkkel.
Lent Tátralomnicban még működik két kisebb húzós lift, ezen a pályákon esti sízésre is van lehetőség.

Az eddigi felsorolásból is kitűnik, hogy nagyon változatos a tátralomnici pályarendszer. Az 1300 méteres szintkülönbség rekordnak számít Közép-Európában, igaz a pályák 10 kilométeres összhossza még szlovák viszonylatban sem kiemelkedően sok.
Csorba-tó, vagy Strbské Pleso a Magas-Tátra egyik legismertebb síterepe. 1370 és 1820 méter között fekszik a körülbelül 10 kilométeres sípályarendszer. A viszonylag nagy magasságnak, a szerencsés fekvésnek és a kiépített hóágyúrendszernek köszönhető, hogy az elmúlt években sokszor ezen a terepen kezdődött a legkorábban a szezon egész Szlovákiában. A 2009/2010-es szezon óta már három ülős felvonó működik a Csorba-tónál. A völgyállomásról egy négyülésessel lehet felmenni a Solisko csúcshoz, fent 2010 elején adták át az új hatüléses liftet, és lent lehet használni még egy háromszemélyest (Lásd a Sítérkép menüpontot!)A sípályák körülbelül fele hóágyúzható. A freestyle kedvelőinek snowparkot alakítanak ki minden télen.


Jelentkezési lap


További információk: 


Programozás Hete

Gábor Szélpál, 2019. okt. 28. 2:53

Programozás Hete (Code Week) célja, hogy egy héten át a lehető legtöbb diák ismerkedjen meg a programozás alapjaival vagy tanuljon programozni magasabb szinteken. Az EU tagállamaiban bárki, így iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, élményközpontok szervezhetnek a kódoláshoz kapcsolódó eseményeket. A 2019. október 5. és 20. közötti eseményekről a programhoz való csatlakozás lehetőségeiről a https://codeweek.eu/ illetve a https://dpmk.hu/codeweek/ oldalakon találtunk sok-sok információt és iskolánkban az alábbi programokat valósítottuk meg:

 

Abacusan nap az EPAM-nál

Az 5.C osztály és a Robotika szakkörösök 2019. Október 17-én Abacusan napon vettek részt az EPAM-nál. "Ahogy a robotok mesélnek" - irodalmi művek "robotizált" feldolgozásait láthatták (János vitéz, Kis herceg).

 

Robotika szakkörösök játéka

A Robotika szakkörösök Tarczal-Márta Edit tanárnő vezetésével saját játékot terveztek, majd készítettek Scratch-ben.

 

Kódolás hatványokkal a 7.C és a 7.B osztályokban

A hetedik osztályosok iskolánk kódolás hetében a hatvány azonosságokat 4 fős csapatokban egy kód pályán gyakorolták. A játék kezdéseként a pálya mezőin a csapatok egy-egy képviselője elhelyezte a Qr kódokat, melyekben szabályok vagy Geogebra feladatok, vagy Learningapps hivatkozások helyezkedtek el. A játék folyamán a feladatokat (Learningaps, Geogebra) természetesen minden csapatnak meg kellett oldania.

 

Scratch párbaj

Az 5.B osztályában a gyerekek Scratchben készítettek fejszámolási feladatokat, egymással párbajozva oldhatták meg azokat.

 

Logiscool a Karolinában

A 7.C  osztály Csanki-Balogh Emese tanárnő szervezésében részt vett a Logiscool bemutatóóráján, ahol egy játékot programoztak scoolcode környezetben a gyerekek. A játék címe: Mentsd meg a varázslót. https://www.logiscool.com/hu

 

Informatika Történeti kiállítás – látogatás a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában

Az 5. évfolyam tanulói a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatika Történeti kiállítását látogatták meg, ahol megismerkedtek a kódolás történetével. Felfedezték a számítógépek hőskorának „ereklyéit” - M3, URAL2, RAZDAN, MINSZK 22, a „szegedi Katica”: http://www.agoraszeged.hu/

 

Programozás Code.org-on

Programozás Code.org-on Star Wars: A galaxis építése kóddal - A 6.C osztály informatika csoportja Kisvárdainé Dusa Mária tanárnő segítségével a Code. org felületen saját bejelentkezés után a kiosztott Star Wars: A galaxis építése kóddal feladatban programozta BB-8-ot.

 

És még mi mindent tervezünk? Íme:

 

Ismerkedjünk Kodu-val

Az 5. évfolyamának tehetségszakkörében tervezzük a Microsoft Kodu fejlesztőkörnyezet illetve a vizuális programnyelv használatának megismerését, hogy a gyerekek a programozók gondolkodásmódját játékosan sajátíthassák el. A foglalkozás tervezett időpontja: 2019. november 20. vagy 27., http://kodu.elte.hu/kodu/#.Xav11pIzbDc

 

Karolina Kodable

A 6. évfolyam tehetségszakkörében tervezzük a Kodable applikáció megismerését. A gyerekeknek ajánlott játék, megtanítja a folyamatok sorrendjét, a programozás alapvető fogalmait, az objektum-orientált programozás alapjait. A foglalkozás tervezett időpontja: 2019. december 11. vagy 18. https://www.kodable.com/

 

Karolina 3D és Panem et Bellum! játék

A CraftUnique társasjátékkészítő-pályázatára elkészült társasjáték az iskola tanulóinak és minden játszani szerető gyermeknek, felnőttnek készült a 2018-2019-es tanévben. A játék elkészítéséhez kapott 3D nyomtató azóta is folyamatosan dolgozik, készülnek a tanuláshoz, tanításhoz a szemléltető kellékek, eszközök. Az érdeklődőknek szeretnénk bemutatni az eszközt és a játékot egy decemberi délutánon. A foglalkozás tervezett időpontja: 2019. december 11. vagy 18.

https://photos.app.goo.gl/A17uPB6RZ81mcC7L9
A képre kattintva elérhető a fotóalbum

Erasmus Day

Mária Kisvárdainé Dusa, 2019. okt. 25. 3:27


Az elmúlt években több szegedi iskola is sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő Tempus Közalapítvány által meghirdetett Erasmus+ KA1 és KA2 mobilitási projektek megvalósítására.

Magyarország 2018-ban csatlakozott először az #ErasmusDays kezdeményezéshez, amellyel együtt ünnepeljük az Erasmus+ programot és Európát. A rendezvények időpontja idén Európa-szerte október 10-11. Szeged is bekapcsolódott ebbe a nagyszabású programsorozatba. A Karolina Iskola kezdeményezésére összesen nyolc iskola fogott össze azzal a szándékkal, hogy a kollégák tapasztalataikat, jó gyakorlataikat egy egységes program keretében megosszák egymással. A következő intézmények nyújtanak betekintést életükbe a kollégák, szülők és más érdeklődők számára:

·         Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

 • Szegedi Deák Ferenc Gimnázium,
 • Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola,
 • Szegedi Nemzetközi Általános Iskola,
 • Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium,
 • Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium
 • Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma,
 • Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma 

  

A rendezvény 2 napon keresztül számtalan formában – kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, workshop, prezentáció, előadás - mutatják meg a pedagógusok azokat az új kompetenciákat, amelyeket a diákjaik javára használnak. Az eseményt iskolánk foglalja keretbe egy közös  megnyitóval, 2019. október 10-én, csütörtökön és egy közös záróeseménnyel, 2019. október 11-én, pénteken.

 

A Karolina Iskolában zajló összes programot az alábbiakban foglaljuk össze.

 Bemutatóórák:

 • 10.15- 11.00 Kocsisné Drobni Erika, Creative Story-telling, 220-as terem (English, Year 6)
 • 11.10- 11.55 Molnár Katalin, Kétszikűek a kertben, 5.A, 214-es terem
 • 12.05- 12.50 Budai Zsuzsanna, 223-as terem, Drama Games and Techniques in English Language Teaching (English, Year 8)
 • 13.00- 13.45 Szilágyi Rita, 115-ös terem: „Review Lesson Supported with Technology” (English, Year 10,  Topic: politics): 

 14.00- 16.00

 • IKT bazár, ötletbörze, 115-ös terem,
 • Előadók: 
 1. Molnár Kata: VeVideo
 2. Szilágyi Rita: Google Classroom
 3. Molnár Kata: Coggle
 4. Tóth Károlyné, Lepár Lívia: CLIL
 5. Guba Katalin: alsós (Padlet, Minibock)
 6. Kozma Júlia: Kreatív nyelvtan (német)
Job shadowing: (Terézia)

Karolina Iskola: Bencsik Róbert - német (koordinátor)

Radnóti: A finn oktatási modell tapasztalatai

Tömörkény: Német tapasztalatok

 • Egy színdarab utóélete: (drámatechnika működés közben)

Budai Zsuzsanna és tanítványai (10. évfolyam) 

 2019. október 10. csütörtök

 15.00 – MEGNYITÓ

                -  Babóca bábcsoport műsora: Móricz Zsigmond-Kaláka: Iciri-piciri  – Karolina Általános Iskola (felkészítő: Ráczné Bálint Hajnalka)

                -  Köszöntők:

                               Szegedi Ágnes főigazgató – Karolina Iskola

                               Erdélyi Margit főigazgató – Szegedi Szakképzési Centrum

·         A projektkoordinátorok beszámolói:

1.       Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium

2.       Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnázium

3.       Szegedi Deák Ferenc Gimnázium

4.       Tömörkény  István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

 ·         Fekete Gyula : Szerenád 

·         előadja: Demeter Dóra Bianka – Karolina Iskola

·         A projektkoordinátorok beszámolóinak folytatása:

1.       Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

2.       Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

3.       Szeged International Primary School

4.       Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

17.00 – FOTÓKIÁLLÍTÁS

Fanfár: Karolina Művészeti Iskola rézfúvósai (felkészítő : Sáfrán Bálint)

A kiállítást megnyitja: Falcione Sarolta illusztrátor, grafikus, a Karolina Iskola rajztanára

 2019. október 12., péntek

 17.00 – ZÁRÓ ESEMÉNY

                - Nyitóelőadás: Matei Lídia Eropass tréner, Kolozsvár 

                - Gálaműsor: a résztvevő iskolák diákjainak előadása

                               1. Karolina Iskola 

                                               Magyar népdal

Karolina Iskola vegyeskar (felkészítő: Lázár Tamás)

                               2. Tömörkény Gimnázium

                                               Babits Mihály: Messze, messze… 

Előadja: Nagy Bence 9.B

                               3. Deák Gimnázium

                                               Dream Party című színdarab 

Előadja: Kocsik András angoltanár és tanítványai

                               4. Kőrösy Szakgimnázium

                                               Margalete Island: Útravaló 

                                               Papp Dorka és a Chimpull diákegyüttes

-Záró gondolatok: Kovács Eszter pályázati koordinátor, Tempus Közalapítvány

 Az esemény elérhető továbbá a következő linken.

https://www.facebook.com/events/420818361868685/

Felvételi tájékoztatók

Mária Kisvárdainé Dusa, 2019. okt. 24. 6:53   [ 2019. okt. 24. 6:59 frissítve ]

2020/21. tanévben indítandó képzések a Karolina Gimnáziumban
A GIMNÁZIUM  OM AZONOSÍTÓJA: 040365

 • Nyolc évfolyamos képzés:
  Tanulmányi terület belső kódja: 0001
 • Négy évfolyamos képzés:
  Tanulmányi terület belső kódja: 0002
 • A 2020/2021-es tanévre a hetedik évfolyamra oldalirányú felvételt hirdetünk meg.
A részleteket a mellékletekben találják.Nyílt nap a Karolina Gimnáziumban

Mária Kisvárdainé Dusa, 2019. okt. 24. 6:37

Iskolánk nyílt napot tart az érdeklődő szülők és diákok részére, amelyre szeretettel  hívunk és várunk mindenkit, hogy betekintést nyerjenek iskolánk mindennapjaiba. Az idei tanév nyílt nap időpontja: 2019. november 13. (szerda).


diákok nyílt órákon vehetnek részt 9 és 12 óra között. Gyülekező a külsős diákok számára az Aulában 1/2  9 és 3/4  9 között.
Délután 5 órától  a szülők számára tájékoztatást tartunk a gimnázium oktatási, nevelési kínálatáról a Terézia teremben.  

Országos biológiaverseny eredménye

Gábor Szélpál, 2019. okt. 9. 5:20   [ frissítve: 2019. okt. 9. 7:09, felhasználó: Mária Kisvárdainé Dusa ]

Október 5-én volt Mosonmagyaróváron a Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán a Kitaibel Pál Középiskolai  Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny  országos döntője, amelyre az ország 28 legjobb diákja került be. 
Itt Soós Ottó  10.B osztályos diák 8. helyezést ért el.
Felkészítő tanára: Kohári György
Gratulálunk nekik!

FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ

Gábor Szélpál, 2019. okt. 3. 6:37

Gimnáziumunkban 5 alkalommal ingyenes foglalkozásokat rendezünk magyar nyelvből és matematikából a négy és a nyolc évfolyamos gimnáziumba jelentkezőknek, melyeken segítséget nyújtunk a felkészüléshez a központi írásbeli felvételire.

 

Időpontok: 1. 2019. október 5. szombat 10.00 - 11.45

             2. 2019. október 19. szombat 10.00 - 11.45

             3. 2019. november 16. szombat 10.00 - 11.45

             4. 2019. december 14. szombat 10.00 - 11.45

             5. 2020. január 11. szombat 10.00 - 11.45

Ha valaki nem tud eljönni az első foglalkozásra, később is csatlakozhat


Mentális matematika junior Európa-bajnokság

Gábor Szélpál, 2019. jún. 12. 23:18

Tanítványunk, Szin Jázmin 5.A osztályos diákunk  képviselte Magyarországot a múlt héten a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon,   
Angolosok előadása Budapesten

Gábor Szélpál, 2019. jún. 10. 23:24   [ 2019. jún. 11. 6:21 frissítve ]

Június negyedikén gimnáziumunk 9.a második nyelves angolos csoportja megmérette magát Budapesten, az EnglishOnStage elnevezésű dráma délutánon. A csoport által írt és színpadra állított színdarabunkat nagy taps és nevetés kísérte és a zsűri is méltató szavakkal dicsérte az eredményhirdetéskor. Nagyon motiváló élmény volt a diákok számára, akik  a legjobbat hozták ki magukból. Gratulálunk. Jöttünk, játszottunk, visszamennénk. Budai Zsuzsanna


1-10 of 86